islami Sohbet Odaları Dini Chat Sitesi

Sohbet Girişi


islami sohbet giris
islami sohbet giris
* Şifreniz yoksa boş bırakın. FARKLI SÜRÜM İLE BAĞLAN
mirc indir

Masaüstü üzerinden bağlanmak için mIRC Indir.

Tasavvuf | Tasavvuf Nedir? - islami Forum, Kuran, Namaz


Tasavvuf

TASAVVUF

Tasavvuf Nedir?

Tasavvuf ne demek  ? cevabına verilecek gerçekten çok cevap vardır.Ancak bunlardan bir kaç tanesini yazalım.

Bismillahirrahmanirrahim.

Yüce HAKKA CC karşı doğru olmak , halk ile de güzel geçinmek Tasavvuf; kemale ermek için ruhu, ibadet, zikir ve fikir gibi şeylerle terbiye ettirip nefsi kalb hastalıklarından tezkiye etme yolunu gösteren ilimdir. Konusu, zikir, fikir, ahlak, riya, muhabbet, buğz, tevazu ve kibir, hırs, mürakabe, mücahede ve tevekkül gibi şeylerdir.

Tasavvuf konusunda bir çok mesele çok muhimdir bunların ilki irade evvela onu anlatalım inşaALLAH

İRADE: irade kısa tabiri ile şu manadadır.Kulun gelenek üzere cereyan eden şeyleri bırakıp geçmesidir.İradenin hakikatine ermek ise şu manadadır.Kalbin , sübhan Hakkın talebine geçmesi ve onun zatında başka bir şeyi bırakmak.

Bir kul gelenek üzere cereyan eden şeyleri bıraktığı zaman iradesi arınmış olur.O gelenek üzere olan şeyler daha ziyade dünya ve ahiret hazlarıdır.

Anlatılan manada irade : Hemen her işin başıdır.Bu türlü iradenin sonunda kast (niyet) gelir.BU kastı da fiil (iş) takip eder.İrade tarikata girecek hemen her salik için bir başlangıçtır.ALLAH azze ve celle yoluna koyulan kimsenin ilk derecesine verilen isimdir.

kuran-ı kerimde şöyle buyrulmaktadır. Sabah , akşam Rablerine dua ederek , cemalini (yüzünü ) dileyenleri kovma.

ALLAH azze ve celle bu ayeti kerime meali ile hz peygamber salllahu aleyhi vesellem efendimize anlatılan kimseleri yanından atmamasını ve onların kendisinden uzak tutmamasını emretmektedir.

Başka bir ayeti kerime mealin de ise Sabah , akşam Rablerine , O’nun rızasını dileyerek dua edenlerle birlikte candan sebat et.Dünya hayatı ağırlığını isteyerek gözünü onlardan ayırma. buyurmuştur.

bu ayeti kerimede anlatılan mana sabırlı olarak onlarla birlikte ol.Onları yalnız bırakmak onlarla arkadaş olarak kendini tut ALLAH azze ve celle o kimseleri  O’nun rızasını dileyen kimseler olarak vasıflandırdı.

Bu arada efendimize salllahu aleyhi vesellem de şu emri verdi. Dünya hauatı ağırlığını isteyerek gözünü onlardan ayırma.Bu manalar anlatmaktadırki bizlere iradenin hakiki manası , yalnız yüce ALLAH azze ve celle dilemektir, başka bir şey değil.

Tasavvuf içerisinde zikredilen onemli manalar vardır bunlar şunlardır ;

Bir kimse kendini zorlar ve evliya yoluna girmeye çalışır.Bu yolu tutar ise  böyle bir kimsenin adına MUTASSAVVIF derler.Bu bir sözlük manasıdır.Bir kimse kamis (gomlek) giydiği zaman kendisine Takammasa (gomlek giydi) denir.Yine bir kimse zırh giydiği zaman Tedarraa (Zırh giydi) denir Nitekim aynı manadan olarak , bir kimse zühd (dünyaya itibar etmeyen ) yoluna girdiği zaman onun için MÜTEZEHHİD (zühd yoluna giren) denir.Ancak bu kimse zühd yoluna ilerlediği , işin sonuna vardığı , eşya kendisine sevimsiz geldiği , onlardan geçtiği , anlatılan şeylerden her biris sahibini terk edip gittiği zaman o kimsenin adına ZAHİT denir.Bir kimse kendisini mana yoluna tam verir ise , o kimse aslında SOFİ olur.Bu tabir musafat kelimesi kökünden almıştır.

tasavvuf

tasavvuf

Tasavvuf içerisinde tevekkül anlayışı ise dört temel üzere kurulmuştur ;

  • Bildim ki , rızkımı benden başkası yiyemez  artuk onunla meşgul olmadım.
  • Bildim ki benim işimi başkası yapamaz şimdi işimle meşgul oldum.
  • Bildim ki ölüm aniden gelecektir , onun için hemen hazırım.
  • Bildim ki  her halimde ALLAH azze ve celle beni görmektedir.Ondan utanmaya başladım.

Tasavvuf ulemasından çığır açan  alimler oldukça fazladır.İmam gazali , muhyiddin arabi , cüneydi bağdadi , mevlana , abdulkadir geylani , ebu hasan şazeli , ahmet el bedevi ü şahı nakşibendi ks vb zatlar.ALLAH azze ve celle hepsinden razı olsun. Tasavvufta müridin seyr-i sülûk sürecindeki konaklama yerlerine menzil ya da makam denilmektedir. Makam, müridin yaptığı riyazet ve mücahede ile Allah katında elde ettiği mânevî yerdir. Hâl ise Allah’ın müride anlık lütfettiği, geçici bâtınî duygudur. Hâlin vehbî olmasına karşılık makamlar kesbîdir, çalışma ve mücadele ile elde edilir. Makamların, tevbe, zühd, tevekkül, kanaat, uzlet, zikir, sabır, murâkabe ve rıza gibi aşamaları bulunmaktadır.

Tasavvuf içinde huy güzelliği çok onemsenmektedir.Kuran- ı kerimde şöyle buyrulmaktadır.Şüphesiz sen büyük bir ahlak üzeresin.Bu hitap resululullah salllahu aleyhi vesellem efendimizedir.

Enes bin malik ra öyle dediği anlatıldı. Ya resululullah sav hangi mümin daha faziletlidir? En güzel huylusu hangisi ise en faziletlisi o dur.

ancak ne acıdırki cüneydi bağdadi ks bu günlerimize klavuz olmuştur. haris muhasibin şöyle dediğini dinledim

BİZ ÜÇ ŞEYİ YİTİRDİK …

  • Kötülükten korunmuş güzel yüzü
  • Kendisine güvenilen güzel sözü
  • Vefalı güzel kardeşliği

Hasan basri radıyallahuanh  ELBİSENİ TEMİZLE ayeti kerimesi için bunun manası huyunu güzelleştir buyurdu.

Yine başka bir ayeti kerime meali ALLAH azze ve celle İçten ve dıştan sizi nimetine boğdu.Bu ayeti kerime meali için şöyle denilmiştir.İçteki nimetler huy güzelliğidir.Dıştaki nimetler ise güzel yaratılmış olmaktır.

Tasavvuf

Sitedeki islami forum , dini forum ve dini hikaye yazılarını görmek için tıklayınız.



Bir cevap bırakın.