islami Sohbet Odaları Dini Chat Sitesi

Sohbet Girişi


islami sohbet giris
islami sohbet giris
* Şifreniz yoksa boş bırakın. FARKLI SÜRÜM İLE BAĞLAN
mirc indir

Masaüstü üzerinden bağlanmak için mIRC Indir.

Müzik Dinlemek Haram mıdır? islamda müziğin yeri


Müzik Dinlemek Haram mıdır?

Müzik Dinlemek Haram mıdır?

Müzik Dinlemek Haram mıdır? konulu makalemize hoşgeldiniz.

Selamun aleykum Muslumanlar Sohbet ailesi, bu makalede kanalda da sürekli gündemimize gelen bir konuyu güvenilir tefsir kaynaklarından paylaşım yapacağım.

İslam’da müzik dinlemek haram mı, hangi müzikler helal?

“Bu sırra binaendir ki, şeriatça bazı savtlar helâl, bazıları da haram kılınmıştır. Evet, ulvî hüzünleri, Rabbânî aşkları îras eden sesler helâldir. Yetimâne hüzünleri, nefsânî şehevâtı tahrik eden sesler haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise, senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.” İşârâtü’l-İ’câz, Bakara Suresi, 6. Ayetin Tefsiri.

İnsanı karamsarlığa, küfre ve isyana teşvik eden müzikler katiyen haramdır; tevil ve tabiri kabil değildir.

İnsanı ilahi hüzne ve neşeye teşvik eden müzikler ise helaldir. İlahi ve tasavvuf musikisi buna örnek olarak verilebilir.

Hükmü, kişide bıraktığı tesire göre şekillenen müzikler ise ihtilaflı bir konudur. Eski fıkıh kaynaklarındaki ihtilaf bu alandadır.

Burada seslerin (müziğin), kişinin hissiyatını nasıl etkilediği önemlidir. Ulvi hisleri uyandırıyorsa, ahireti, cennet ve cehennemi hatırlatıp, bir hesaba çekilme duygusunu veriyorsa, türkü veya şarkı olması bir zarar vermez, dinlemekte bir beis yoktur.

Bir uzun hava türküsünü dinleyip faniliğini, ölümlü olduğunu hatırlayan insanlar vardır. Hatta daha da öteye gidip, türküden etkilenerek ağlayan insanlar vardır.

Ancak aynı türkü ve şarkıyı dinleyip, şehvani duyguları galeyana gelen insanlar da olabilir. Birinci kişi için caiz olan müzik, ikinci şahıs için haram olabiliyor.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir konu vardır, o da şeriatın haram kıldığı musikiler, kişinin niyetine göre değişmez, yine de haramdır. Bunun farkını göstermek için “Şeriatın tayin etmediği kısım” ifadesi kullanılmıştır.

Demek ki, şeriatın haram dediği musiki kişide meydana gelen duruma göre değil, haram olduğuna göre hareket edilir ve terk edilir.

Şeriatın hüküm vermediği, serbest bıraktığı durumlarda ise, kişinin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.

Rabbim bizleri küfre ve şirke sebep olacak davranışlardan muhafaza buyursun. İnsan ne ile iştigal ederse ona programlanır. Bu yüzden insanın çevresinde olan her algı ruhunda ve hatta imanı üzerinde tesiri vardır.İnsan farkında olmadan bile subliminal mesajları bilinç altına aldıgını nörobilimciler ispatlamışlardır. Bizlere de bu algılara karşı temkinli olmak yaraşır.  Rabbim imanımızı tehlikeye sokabilecek algılardan bizleri uzak etsin. Ve kendine yaklaştıracak eylemlerde iştigal ettirsin .  Selam ve Dua ile…

islamda müzik

İslami sohbet ve Tefsir sohbetlerine katılmak için, ücretsiz ve kolay bir şekilde giriş yapabileceğiz Mobil chat web sitemize bekleriz.

MuslumanlarFm Radyomuzu dinlemek için, islami radyo‘ya tıklayınız.



Bir cevap bırakın.