islami Sohbet Odaları Dini Chat Sitesi

Sohbet Girişi


islami sohbet giris
islami sohbet giris
* Şifreniz yoksa boş bırakın. FARKLI SÜRÜM İLE BAĞLAN
mirc indir

Masaüstü üzerinden bağlanmak için mIRC Indir.

Kahve Nedir? Kahve Çeşitleri nelerdir? nasıl keşfedilmiştir


Kahve Nedir?

Kahve Nedir?

Kahve nedir? çeşitleri , keşfedilmesi ve yayılması hakkındaki yazımıza hoşgeldiniz.

Selamun aleykum Muslumanlar Sohbet Ailesi,  bu hafta sizlerle  kahve kokulu bir paylaşım yapmak istedim.  Çoğu zaman kanalımızda muhabbetimize kahve keyfimiz de eşlik eder, lakin kahvenin tarihçesini, hangi bitkiden yapıldığını ve faydalarını bilmiyoruz.  Kahveye aslında sadece içecek demek nesnel kalır , kahve sevenler için  içinde duygu barındıran sessiz bir senfonidir adeta. Bir fincan kahveye dökmez miyiz aslında hep içimizi? Bir söz vardır; çay kalabalıkla içilir, kahve ise yalnız.. Biz içimizdeki duyguları paylaşırız kahveyle aslında. Yalnızlığımızı, kırgınlığımızı, üzüntümüzü hep bir fincan kahvenin tesellisinde ararız. Bazen, evin bir köşesinde en yakın sırdaşımız, bazen de uzun yolculuklarda tek yol arkadaşımızdır. Ama zannedilmesin ki kahve sadece hüzün demektir. Keyfe de iyi gider aslında! Boşuna mı demişler “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” diye? Hoş sohbet demektir bir yanıyla da kahve. Paylaşmak, değer vermek, keyiflenmek demektir…   Kahve öylesine bir şeydir ki, keyfe de gider hüzne de. Geceye de gider, gündüze de. Yalnız da gider, birlikte de. Kahve kokusu ise kokladığımız anda tüm duyularımızı harekete geçirir ve bizi enfes bir lezzetler diyarına götürür. Çoğumuz, onun tadından önce kokusuna bakarız. Kahvenin ilk lezzetini, koklayarak ruhumuzla alırız. Fincanı elimize alır, hafifçe ona eğilerek büyüleyici aromasını içimize çekeriz. Bu, kahve aşıklarının kahveyle selamlaşma şeklidir. Koku bizi alıp götürdüğünde ise damağımız büyük bir hazla kahveyle buluşmayı arzular. Kahve dediğimiz bir şölendir aslında… Koklayarak başlar, yudumlayarak son bulur…

Kahve türleri nelerdir?

Kahve nedir? Kahve Çeşitleri nelerdir?


Kahve Nedir?

Kökboyasıgiller (rubiaceae) familyası bir ağaç olan kahve bitkisi yine bu ağacın meyvesinden yani çekirdeklerini bir dizi işlemden geçirip daha sonra çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen içecektir. Günümüzde sudan sonra en çok tüketilen içecek ünvanına sahip kahve, lezzetinin yanı sıra içerdiği kafein nedeniyle yaklaşık bin yıldır insanoğlu tarafından tarımı yapılmaktadır.

Kahve Adını Nereden Nasıl Almıştır?

Kahve ağacının ilk bulunduğu yer Habeşistan’ın Kaffa yöresi olan “Qahwah” dır. Henüz Araplar bugün bilinen kahveyi tanımıyorken kahveye “keyif veren içki, şarap” anlamında kullanmışlardır. Kahve bugünkü adına ancak 14. yüzyılda kavuşmuştur. İşte Quahwah kelimesi dilimizde “Kahve”ye dönüşerek buradan da Avrupa’da; “Café, Caffe, Koffie, Coffee, Koffie, Kaffee” ile anılmıştır.

Kahve Nasıl Keşfedilmiş? 

Konu ile ilgili anlatılan iki tane farklı efsanenin ilkine bir bakalım. Anlatılan efsanelere göre kahvenin bulunuşu kahve meyvesinden başlar ve ilk kayıt da M.S. 800-900 yıllarını kapsar. Anlatılan en bilindik efsaneye göre Etiyopyalı Çoban Kaldi, keçilerinin belli bir çalının meyvelerini yedikten sonra daha hareketli olduklarını gözlemler. Çoban kaldi ağacın meyvesini kendisi de tadar ve tıpkı keçiler gibi kendinde de aynı canlılığı hisseder.

Çoban Kaldi’yi ve yerinde duramayan keçileri gören bir keşişde aynı ağaçtan meyve toplar. Keşiş topladığı kahve meyvelerini önce kurutur daha sonra kuruttuğu çekirdekleri suda kaynatıp içer. İçtiği sıvının kendisine enerji verdiğini hissedince de bu esrarengiz meyvenin çekirdeklerinden alıp manastıra götürür. Keşişler tarafından “Tanrı’nın lütfu” olarak görülen kahve çekirdekleri keşişlerin artık uzun ayinlerinden önce tüketebilecekleri muhteşem bir içeçek olarak kayıtlara geçer.

İkinci rivayete göre; keçi ve deve sürülerinin çobanları güttükleri hayvanların kahve ağacının meyvelerini yedikten sonra, daha canlı ve hareketli olduklarını fark edince; ”bunda bir hikmet var” diyerek durumu dervişleri Şazili’ye bildirirler. Bu meyvenin suyunu kaynatıp içen Şazili’nin kendisi de aynı canlılığı hissetmiş ve kahvenin faydalı olduğu, insana canlılık verdiği anlaşılmıştır. Cezayir kaynaklarına göre, kahveyi keşfedenler arasında Şazili’yle birlikte İdris adıda geçiyor. Hatta, ilk zamanlarda kahveye “Şazili” adı verildiği söyleniyor. Fakat kahve ağacının meyvalarının bugünkü anlamda sulu bir içecek haline dönüşmesi, ilk kez Yemen’de olmuş. İlk defa Sufiler kahve içmişler…

Kahve Çeşitleri

Kahve Çeşitleri             

Kahve türleri nelerdir?

Kahve Çeşitleri

Kahve Türleri

Kahve Çeşitleri



Kahve Türkiye’ye Nasıl Geldi?


Osmanlı İmparatorluğu Yemen’e doğru genişledikçe, kahveyle de tanışmaya başlar. Tarihte ilk kez 1517 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Yemen Valisi olan Özdemir Paşa, lezzetine hayran olduğu kahveyi Suriye’li Hakim ve Şems adlı iki kardeş aracılığıyla İstanbul’a getirtip sarayı kahveyle tanıştırmıştır. Böylece kahve sarayın görkemli salonlarında, kahve ustaları tarafından sultana servis edilmeye başlanmış cariyelere de doğru kahve pişirme dersleri verilmiştir.

Tarih 1554 yılını gösterdiğinde İstanbul’da iki Arap tüccar ilk kahvehaneyi İstanbul’un Fatih semtinde açarlar. Burası artık erkeklerin bir araya geldiği, sohbet edip oyunlar oynadığı ve kahve içtiği bir kahvehane olarak tüm Osmanlı topraklarında yayılmaya başlar. Bu kahvehanelere kadınlar giremiyor olsa da onlar da kahveyi ilaç niyetine kullanmaya başlar.

Kahve Avrupa’da Nasıl Yayıldı?

Kahve Osmanlı tücarları tarafından İtalya’ya götürülmüş ancak VIII. Papa Clement 1600’li yılların başında kahve içilebilir diye fetva verene kadar bir üne kavuşamamıştır. Avrupa’da ilk kahve dükkanı ise İstanbul’a geldikten tam 90 yıl sonra yani 1645 yılında İtalya’da açılmıştır. Bugün kahve dükkanları ile ünlü bir şehir olan Viyena’da ise ilk kahve dükkanı 1683 yılında açılmıştır. Osmanlı ordusunun yenildiği ikinci Viyena kuşatmasından sonra ele geçirilen çuvallar dolusu kahveyi alan Viyanalılar, ona köpüklü süt ve şeker katarak kendi içebilecekleri bir kıvama getirmişlerdir.

Kahve Çeşitleri

Kahve Çeşitleri nelerdir?

Kahve Çeşitleri Nelerdir?


Türk Kahvesi: Telvesi ile servis yapılan tek kahve çeşidi

Espresso: Makine ile hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya’ya özgü bir kahve türüdür.

Mırra: Şanlıurfa’ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve

Cappuccino: Espresso ve su buharı ile ile köpük haline getirilmiş süt eklenen kahve

Americano: Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış şekli

Cafe au lait: Fransızların sütlü filtre kahvesi

Ethiopian Yirgacheff:  Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi

Latte: Espresso’ya köpürtülmemiş sütün eklendiği kahve

Mocca: Espresso’ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve

Mocha: Latte’ye bol miktarda çikolata eklenmesiyle yapılan kahve

Santos: Brezilya’da yetişen , büyük yeşilimsi taneli orta derecede kuvvetli kahve

Sumatran: Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi

Supremo:  Sabahları içilen Kolombiya kahvesi

Viennese:  Espresso’ya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usulü kahve

Macchiato: Süt, espresso, vanilya şurubu, karamel

Kahve türleri

Kahve Çeşitleri

Muslumanlar Sohbet Ailesi olarak kahve tadında günler dileriz. Bu haftaki konumuzun sonuna geldik, bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle..

İslami sohbet ve Tefsir sohbetlerine katılmak için, ücretsiz ve kolay bir şekilde giriş yapabileceğiz Mobil chat web sitemize bekleriz.

MuslumanlarFm Radyomuzu dinlemek için, islami radyo‘ya tıklayınız.



Bir cevap bırakın.